Välja Rätt Domän

Ska du starta en ny webbutik, eller kanske börja blogga och du vet inte vilken domänadress du ska välja? Detta kan vara riktigt jobbigt. Men också en avgörande sak för framtiden. Det kan ha sina fördelar att ha med sit sökord i domänadressen. Men jag tror att detta kommer bli mindre avgörande i framtiden. Bygg istället på ett namn som du kan växa i. Nu kommer lite viktiga saker att tänka på vid val utav domän.

Nishad domän och framtida problem

Du kan dra nytta utav att nisha dig i en bransch och välja en domän som barnvagnar-online.se. Men jag tror Google kommer kunna utläsa sånt här bättre i framtiden och förstå att även babyshop.se säljer barnvagnar. På dessa två domäner ser du en stor skillnad. Det ena är att babyshop bygger ett så kallat brand. Dem bygger ett varumärke att växa i. Om du sitter på en webbutik som säljer barnvagnar. Vad ska du sen göra ifall du vill sälja barnkläder? Du har nu målat in dig i ett hörn som är svårt att ta sig ur. 

Alla butiker i början är små. Men vad händer ifall din butik börjar växa och du senare vill lansera din butik i övriga norden? Inte så kul att öppna barnvagnar-online.se i Tyskland. en butik i Sverige som säljer roliga prylar heter Coolstuff.se. Dem har vuxit sig stora under kort tid och har nu öppnat butiker i övriga Norden. Dock har dom redan från börjat valt ut rätt domän. Det enda dom ändrar på är .se till exempelvis .no för Norge och .dk för Danmark. Dom bygger helt enkelt vidare på sitt varumärke. Och du kan ha väldigt mycket produkter under ett namn som coola prylar.

Vilken domän ska jag välja .se eller kanske .com?

Helt klart ska du välja .se ifall du vill bedriva din verksamhet i Sverige. Men sen kan .com vara bra ifall du vill växa dig utanför Sverige och synas i utländska Google. Men jag själv skulle välja en .se domän och sen skapa flera domäner till de olika länderna som jag vill verka i. Men sen kan du även nå toppplaceringar med andra domäner som .nu, .net, .info. Brukar bli vanligt att man använder dessa för att hitta bra sökordsdomäner. Kolla runt bland stora svenska företag hur dom arbetar med denna frågan. Kolla in strukturen som Coolstuff använder, då förstår du.

Kan jag ha Å, Ä, Ö i min domän?

Ja det kan du! Men det spelar heller ingen roll ifall du inte har det. Dock förstår du säkert även här att du får problem i andra länder. Men ifall du inte har några planer på det, då spelar det heller ingen roll.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)